luni, 28 aprilie 2014

Minciuni fara regrete

Nu ti s-a intamplat niciodata sa te simti lovit in orgoliu, in mandrie, suferinta ta sa te lase fara aer si putere, sa simti cum te tarasti prin toate noroaiele dar cei din jurul tau habar sa nu aiba? Iar imaginea ta, reputatia ta in ochii lor sa ramana nestirbita?

Nu ti s-a intamplat niciodata sa suferi atat de tare incat sa te doara fizic suferinta, iar cei din jur nici sa nu banuiasca? Durerea ascunsa in tine este cumplita in acele momente cand nu poate fi aratata nimanui. Dar, pe de alta parte, te simti, intr-un fel, protejat. In ideea in care nimeni nu stie ca esti o epava, de fapt. Ca dincolo de zambete, cuvinte si gesturi se ascunde un om slab si vulnerabil. Rasul, glumele, optimismul   iti sunt carapacea in care te-ai infofolit pana la gat. Iar oamenii te percep in functie de ceea ce vrei tu sa le arati. Pentru ca nimeni nu are nici puterea nici vointa de a scotoci dincolo de imaginile in care tot pozezi.

Si ii privesti pe cei de langa tine care au impresia ca totul este bine, dar in gandul tau urli "Mi-e rau!!"  Sunt momente in viata cand trebuie sa ne caram singuri crucea, fara a cere ajutorul cuiva. Atunci esti singur. Si abia atunci iti dai seama ce fel de om esti, cu adevarat..slab, vulnerabil, las sau demn si curajos. Ai nevoie de foarte mult curaj sa poti trece singur prin situatiile acelea cand ai, de fapt, nevoie de toata lumea langa tine.

E bizar...esti un om mic, cu sufletu chircit si gaunos, inconvoiat, care abia se taraste prin viata dar imaginea ta e aceea a unui om frumos, optimist, mandru. Cred ca de foarte multe ori ne comportam asa cum am vrea sa fim in realitate dar nu suntem. Iar toate actiunile nostre sunt, de fapt, niste fake-uri jalnice. Dar nu stie nimeni deci..ii putem pacali pe toti. Uneori, chiar si pe noi insine.

Am o colega al carei sot a murit acum cateva zile. Si nu a stiut nimeni cat de grav bolnav era. Pentru ca ea nu spus nimanui. Era o fata vesela, sociabila, deschisa..nimeni nu a banuit ce se ascundea, de fapt, in sufletul ei.
Am cunoscut demult o alta fata care suferea cumplit din dragoste. Dar nu putea fi impreuna cu barbatul pe care il iubea. Si atunci a ales sa nu-i spuna niciodata ce simte pentru el, desi a avut, de-a lungul timpului, o multime de ocazii. pentru ca nu ar fi avut nici un rost. Nu ar fi facut decat sa il intristeze pe el si sa se chinuie si mai mult pe ea. El cred ca nici in ziua de azi nu stie nimic. Desi poate si el o iubea pe atunci.

Dar sunt momente in viata cand trebuie sa facem alegeri care dor. Pentru ca asa trebuie, asa e corect fata de noi, fata cei de langa noi. Indiferent de cat de mult ne doare..Dar alegerile astea, de foarte multe ori, sunt niste minciuni. Spui nu cand, de fapt, in sufletul tau spui da. Cine sa banuiasca ce simti cu adevarat?

Iar apoi, cand, dupa un timp, totul ramane in urma, zambesti. Ai procedat corect. Ai facut ce trebuia sa faci. Chiar daca atunci ai simtit cum ti se surpa pamantul sub picioare si parca tot cerul ti s-a prabusit in cap. Cred ca, macar o data in viata, cu totii trecem prin astfel de momente. Momentul alegerilor mincinoase. Momentul minciunilor bune care nu te lasa cu regrete.

Un comentariu: