sâmbătă, 13 aprilie 2013

Tanti Milica

Tanti Milica are in jur de 60 de ani, dar arata mult mai in varsta. Locuieste intr-un bloc cu doua etaje, intr-un apartament mic, cu doua camere. Este singura. Ea cu cele trei pisici, si alea ramolite, dar care ii mai alina batranetile..Sotul ei a murit demult.."Acum 15 ani mama, de inima rea". Mai multe nu poti scoate de la ea...asta este versiunea femeii, fara alte amanunte, dar, de fapt, omului, ceferist de-o viata, ii cam placea sa traga la masea..iar, dupa o vreme l-a rapus ciroza, spun barfele de prin oras... 

Femeia locuieste in provincie, intr-o localitate mica si parca uitata de Dumnezeu.. Ziua in amiaza mare nu vezi mai mult de cinci persoane pe strada si toate sunt, de fapt, femei, gospodine care se duc sau vin de la piata sau care se duc sau vin de la cimitir. Cele doua zone cel mai agglomerate din toata localitatea…daca nu esti la piata, esti la cimitir..si invers… 

Foarte multe dintre ele, dintre toate femeile din localitate, sunt casnice. Iar majoritatea barbatilor, someri sau ceferisti. Gara si triajul au ramas printre singurele locuri de munca. In rest, mai sunt cateva buticuri, magazine mixte si un supermarket...si...cam atat. Strazile sunt pustii, masinile putine, oamenii saraci stau ascunsi in vietile lor stramtorate. In parc vezi caini vagabonzi toropiti de caldura vara si incovrigati deasupra capacelor de canal arna, batrani care se odihnesc in toiag pe banci si puradei care se stropesc cu apa aruncand apoi sticlele pe unde nimeresc. Dupa case, dupa blocurile de doua, trei sau patru etaje vezi aceiasi caini rapciugosi, cocotati in varful tomberoanelor de gunoi si scotocind flamanzi printre pungi si conserve. Pe malul Siretului, in zilele de sambata si duminica vezi pescari. Unii dintre ei prind cu undita, altii cu plasa, altii cu ce le nimereste-n mana. In oras vezi multe carute trase de cai, incarcate cu fier vechi sau ocupate de-un ciorchine de puradei, vezi biciclisti si scutere. 

Locuitorii sunt toti niste nostalgici. Caci, pe vremea lui Ceausescu, orasul era in floare, un nod feroviar care aducea in zona oameni de pretutindeni. Nu aveai cum sa calatoresti cu trenul in Moldova si sa nu te opresti si in gara lor. La marginea orasului se ridicau fabrici, bulevardul, singurul bulevard, era intesat cu oameni iesiti la promenada..copii..multi copii..decretei sau nu...orasul viua de strigatele si rasetele lor. 
In oras, oamenii de vaza erau majoritatea profesori. Asa mi s-a spus..Destul de putini la numar...se impartisera in grupulete si bisericute, iar duminica era ziua vizitelor care se prelungeau pana tarziu in noapte..Jucau dame, sah si table sau canasta. Femeile isi ghiceau in carti sau in cafea.. Cuvantul de salut era "bonjur" sau "bonjurica"...Gazdele scoteau ce aveau mai bun pe masa. Cafea adevarata, tigari adevarate cumparate cu chiu cu vai, luate pe sub mana de la vreo vanzatoare careia ii indesau in buzunar ciubucul. 

Casele lor erau intesate cu carti, cu discuri de vinil, vitrinele gemeau sub greutatea mileurilor si a bibelourilor, se ascultau romante si se barfea intreg orasul..o lume selecta, cu cucoane impopotonate si batrani cheflii imbracati in costume ponosite. 
Acum totul este o paragina, nimic nu mai aminteste de vremurile in care, dincolo de geamurile acoperite cu perdelute inflorate oamenii se credeau fericiti si-si consumau fericirea printre borcane cu dulceturi, bomboane fondante, pahare cu sifon si muzici vechi.. Acum, strazile sunt goale, fabricile in ruina, gara pustie..parcul este plin de gunoaie...cinematograf nu mai au, iar magazinele se inchid la ora doua dupa amiaza, in lipsa de clienti. 

Tanti Milica este o femeie marunta si dolofana Este o fire vesela, desi greu incercata de viata, rade mult si din orice, barfeste pe toata lumea, judeca si critica. De cele mai multe ori, este absurda, rea, ipocrita, invidioasa. O macina lucruri marunte si meschine, vorbe aruncate-n vant de vreo vecina paranoica sau de vreo baba de 80 de ani o fac sa nu doarma o noapte intreaga. Stie tot ce misca in oras. De unde are ala bani si mai ales cum i-a furat, cu cine se culca curwa de Tanta, cum se imbraca curwa de Florica.. 
Milica se plictiseste, duce o viata stramta, micsorata fortat intre peretii unui apartament la fel de stramt ca si viata ei toata. Nu are altceva de facut decat sa faca de mancare..si aici n-o intrece nimeni....sa faca curat, iar casa ei este luna, sa faca niste cumparaturi si sa numere banii. Pe care, din pacate, nu-i are niciodata. Si asta este cat se poate de trist. Pentru ca tanti Milica traieste dintr-o pensie de urmas...cu doar cateva milioane de lei pe luna. Din care plateste lumina, gazul, telefonul, intretinerea, lemnele si apoi mancarea. 

Singura placere pe care o are este televizorul si barfa. Femeia este o mare admiratoare a "domnului dan diaconescu" si doamne fereste sa spui ceva de rau ca-ti sare-n cap ca o nebuna. "Mare barbat Dan Diaconescu asta , mama..e atat de frumos si de destept". La ea in apartament, cat e ziulica de lunga, bazaie in surdina un aparat de radio vechi, care prinde numai Romania Actualitati..pisicile sunt lesinate de caldura, lungite pe-un covor tocit, iar tanti Milica coase goblenuri in balcon. Si fumeaza. Cand se plictiseste, se duce la geam si discuta cu vecina din blocul de vizavi ore-n sir...Femeia asta ar putea sta cocotata la geam toata ziua, palavragind, prinvind dupa putinele masini care trec pe strada si aruncand dupa fete cuvinte de ocara.."ia uite cum e imbracata curwa aia..." 

Orasul se topeste in caldura verii, e letargic si pare ca respira numai prin porii Milicai, pare ca-si traieste ultimile clipe pe care le smulge din viata mica a femeii, miauna prelung precum pisicile ei ramolite si urla de durere alaturi de cainii vagabonzi ce se-ncaiera pe la colt de strazi..duhneste in mirosul tomberoanelor si incearca, fara izbanda, sa ia o gura de aer proaspat smuls din trecut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu