sâmbătă, 13 aprilie 2013

Explozie cu efect intarziat

A reinceput batalia. In ultima vreme, chiar ma gandeam la linistea asta suspecta...care nu era deloc de bun augur. Pentru unii. Au incetat grevele, au incetat protestele, au crescut preturile, s-au dus si inundatiile, iar Dan Diaconescu a promis ca va ajunge presedinte...Deci, trebuia scos obligatoriu ceva nou la suprafata, alte jocuri, un alt circ, un alt scandal pentru indobitocirea pe veci a prostimii. Dar ce? Ce anume ni se pregatea? Ma gandeam la vreo demisie doua...M-am inselat. Trebuia sa fie ceva mult mai important, ceva ce sa atraga atentia opiniei publice, sa electrizeze din nou hoardele, sa le intoarca unele impotriva altora, ceva inflamabil dar cu explozie intarziata .... 

Si a reinceput batalia. Pentru electorat. Pentru putere. Mai ales pentru viitoarea putere. Iar asul din maneca a fost scos din nou, perfid, si aruncat de data acesta exact in locul in care nu prea se astepta nimeni: in groapa ceausestilor care au devenit, chiar si dupa atatia ani de la moarte, o arma redutabila in mainile marinarului si o lovitura fatala pentru Bunicuta. O explozie cu efect intarziat, efect care se va observa paote la alegeri. Care or fiele. Important este ca pesedeul sa fie scos pe linie moarta. Cel putin asa cred ca si-au planificat unii. Prea castigase pesedeul capital de imagine in ultima vreme, oponent fiind guvernarii. 

Dupa atatia ani, timp in care familia celor doi s-a luptat in instanta, timp in care a fost purtata dintr-un tribunal in altul, timp in care justitia a tegiversat cat a putut sentinta, in vara lui 2008 Curtea de Apel Bucuresti a dat in sfarsit un verdict. Din pacate, asa cum se intampla in justitia din romanica, verdictul mi se pare cel putin dubios, cu destule hibe si lasand multe portite de scapare. Si, din cauza dubioseniei, nici nu s-a intamplat nimic concret. Ma refer la faptul ca, in 2008, prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila, Ministerul Apararii a fost obligat sa prezinte familiei impuscatilor dovezi clare care sa ateste existenta ceausestilor in acel mormant. Dar ce inseamna, ce presupun mai exact aceste dovezi? Nu s-a stiut. In plus de asta, pe la ministerul apararii s-au mai schimbat intre timp niste ministri si niste consilieri. Iar din cauza unei sentinte atat de vagi, ceausestii au trebuit sa mai astepte vreo doi ani pana cand sa fie scosi la aer. Intrebarea mea e simpla si de bun simt: de ce abia acum? HUH? De ce nu atunci, chiar a doua zi dupa ce s-a dat sentinta judecatoreasca? Ehe....de ce...banuim cu totii cred... si uite cum revin din nou la politica. 

Oare este un mare semn de alarma..sau doar un semn....(de care vrei tu) ca se inteteste lupta dintre marinar si bunicuta si respectiv dintre cele doua tabere? Oare nu cumva tocmai ce suntem martorii unei noi lovituri politice sub centura? Pai sa stam sa ne gandim logic. Cine i-a impuscat pe impuscatii? Feseneul de atunci, pesedeul de acum...cine a fost in fruntea celor doua formatiuni? Bunicuta. Cu timpul insa, dupa ce romanii au incins hora bucuriei in piata revolutiei, acum s-au mai calmat. Mai mult, sunt din ce in ce mai multi care ii jelesc pe cei doi, care deplang comunismul. Sunt multi, foarte multi din electoratul romanesc, majoritatea in varsta, care il acuza pe iliescu de masacrul de atunci. Apoi, au existat voci care au lansat poate una dintre cele mai controversate idei ce au circulat prin spatiul mioritic: aceea ca in ghencea nu sunt ingropate trupurile celor doi, ci ale unor indivizi necunoscuti. Zvonul a alimentat tot felul de scenarii: ca nu sunt ingropati acolo, ca mormantul este gol, ca nu au fost impuscati, ca au fugit prin Mexic sau dracu stie, ca au fost impuscate sosiile lor etc. Asta in timp ce bunicuta incerca sa convinga natiunea ca aia, impuscatii, chiar au fost impuscati si-si dorm somnul de veci in cimitirul ghencea. 

In perioada aceea de vanzoleala mediatica, lumea nu prea mai stia ce sa creada. Cu totii am fost intoxicati mediatic pe toate partile. Prostimea s-a impartit atunci in tabere, in creduli si sceptici, in simpatizanti si opozanti ai bunicii. Încet, incet insa gurile au tăcut, discutiile pro si contra si-au pierdut din efect si totul a fost dat, oarecum, uitarii. Boborul era ocupat cu alte probleme „mai existentiale” decat soarta ceausestilor. 

Asta, pana azi dimineata la ora 7. Cand marinerul a asmutit cainii din nou in fata bunicutei. Dandu-si acordul (vb totusi de politica aici) ca cei doi sa fie deshumati, marinerul nu a facut decat sa dezlege in sfarsit gura familiei care va trancani luni de acum inainte. Rudele impuscatului vor nega probabil orice rezultat al experitezelor. Probabil ca se va ajunge pana acolo incat sa se spuna ca, in ciuda expertizelor ADN, ceausestii nu sunt ceausestii. Vor fi voci care vor cere adevarul. Care cvor arata cu degetul. Vor fi oameni care vor reveni la vechile convingeri iar bunicuta se va situa undeva in mijlocul tavalugului. 

In lupta politica, familia ceasusetilor a fost scoasa in prima linie de atac de un mariner care, disperat, loveste pe la spate cu tot ce-i sta la indemana. Astfel, incearca sa asmuta boborul impotriva pesedeului si manipuleaza fara rusine oameni care, in prostia lor, inghit ce li se da in farfurie. Cine are de castigat? Baselu, care stirbeste iremediabil din imaginea Pesedeului. Cine pierde? Prostimea care este din nou jucata pe degete si rudele ceausestilor care s-au vazut implicati intr-o lupta care, de mult timp, nu mai este a lor. Politica damboviteana isi urmeaza cursul firesc. 

In urmatoarele zile, cred ca se vor arunca vorbe grele si de o parte si de cealalta a taberelor politice. Electoratul, flamand, asuprit de taxe si impozite, sarac lipit, bolnav si obosit va arata inca o data si mai furios cu degetul criminalul care a masluit o executie ce nu ar fi trebuit sa aiba loc niciodata. Pesedeul, care si-a castigat in ultima vreme ceva capital de imagine asociindu-se cu peneleul impotriva guvernarii Boc, va primi un mare sut in fund si o ploaie de pumni in fata. Imaginea lui iliescu in fata unui bobor tampit care-si jeleste inca dictatorul va fi denigrata. Caci imaginea lui Iliescu este insasi imaginea pesedeului. Vor fi scoase la iveala lucruri pe care bunicuta a incercat ani de zile sa le tina sub lacat, se va arunca din nou cu noroi, vor iesi la iveala alte povesti fantasmagorice sau nu, alte minciuni, alte exagerari... 

Restul...va fi tacere. Tacerea de dinaintea altui as, aruncat cine stie unde, cine stie cum....Fitilul fusese aprins demult. Azi dimineată a bubuit direct sub ochii iesiti din orbite ai celor care au incercat sa se spele pe maini de trecut si de istorie. Iar efectele se vor vedea pe termen lung..Intre timp, Pedeleului nu-i mai ramane decat sa-si frece de placere labutele gretoase asistand la un tavalug ce se va sparge in capul opozitiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu