sâmbătă, 13 aprilie 2013

Criminali eroi...

citisem azi, pe undeva, despre macelul de la metroul din moscova...o stire destul de veche, deja prafuita, cu un efect umbrit de tragedia pe care o traiesc azi polonezii. dar nu despre polonezi voiam sa vorbesc. revenind la stire...de fapt, era chiar un amplu comentariu scris nu stiu pe unde si nu stiu de cine. nici asta nu conteaza. pentru ca toti au tratat evenimentul la fel. au trasat linii clare si au delimitat faptele in rele si bune...oamenii au fost impartiti in victime si ucigasi..restul... il cunoaste toata lumea. 

am urmarit in perioada aia povestea. nu in amanunt, ci cat sa-mi fie mie necesar. toate ziarele si posturile teve urlau isterice..vaduvele negre...cele doua femei sinucigase...au omorat atatia oameni...mda. foarte nasol ce s-a intamplat. din punctul de vedere al familiilor ramase pe drumuri si al copiilor ramasi fara parinti... 

dar, privind de cealalta parte, eu le inteleg pe vaduve. nu pot fi de acord cu cea au facut, dar le inteleg gestul. stau acum si ma intreb, daca toti cei care le arata cu degetul s-ar fi aflat in situatia lor, de a-si fi pierdut iubita, sotia sau sotul...ce ar fi facut? iti spun eu, daca ar fi putut, daca legea si societatea le-ar fi dat mana libera, s-ar fi razbunat la fel ca ele. ar fi ucis, la randul lor, cu mainile goale. fara sa stea pe ganduri. manipulate, indoctrinate, indobitocite de un sistem caruia nu-i poate face fata aproape nimeni, indurerate de moartea unor persoane dragi...nu le-a mai ramas nimic altceva decat sa se razbune. caci nimeni nu le va face, prin lege, dreptate. caci nimeni nu este de partea lor. 

atunci isi fac singure legea. in felul lor. si mi se pare normal.. dar primul implus, atat de omenesc, este sa te razbuni. si unde lovesti? unde doare mai tare. au gandit global, nu individual. si daca nu exista cineva care sa te impiedice, adica legea, pentru ca ei traiesc in afara legilor universal valabile, au propriile lor reguli, atunci nu te impiedica absolut nimeni sa ucizi la randul tau. si, mai ales cand te mai imping si altii sa faci asta, spunand ca e bine, chiar ca nu mai ai nici un motiv sa n-o faci. dimpotriva. 
ce mi se pare extraordinar este faptul ca au puterea, curajul de a se sinucide. sunt o multime de criminali care doar ucid din razbunare. ele ucid si se sinucid din durere, pentru un ideal, pentru un vis...nuconteaza. important este scopul. o fac cu un motiv. chiar daca pentru noi este un cosmar, pentru ele este o izbavire. 
luptele de gherila si terorismul nu vor putea fi niciodata inabusite. tactica de lupta este total diferita de cea cu care am fost pana acum invatati si obisnuiti. de-a lungul timpului nu vom mai vedea nici tancuri, nici trupe dislocate cine stie pe unde... dovezile deja sunt mai mult decat evidente. de fapt, cred ca asta este razboiul care ne paste in viitor...gherila. eu le admir. pe kamikaze. ma refer la cele doua tipe. le admir intr-un fel. vaduvele negre, dupa cum isi spun, sunt femei carora le-au murit sotii, fratii, copiii. nu mai au pentru ce trai. tot universul lor s-a prabusit. nu mai au la ce spera. de fapt, sunt niste viitoare muritoare de foame. ce le mai ramane de facut? sa se razbune si sa moara. care este primul gand, acela brut, care-ti trece prin cap cand suferi o astfel de pierdere? gandul acela animalic, primul impuls? sa pui mana pe topor, pe ciomag si sa te duci sa-ti faci dreptate. in majoritatea situatiilor esti oprit de cei de pe langa tine, de legi in ultima instanta. dar cand, dimpotriva, gandul tau este incurajat ...hm.. 
sunt niste pioni pe tabla de sah. o stiu probabil si ele. dar nu le mai pasa. 
e adevarat ca oamenii aceia au murit nevinovati. aveau acasa familii si copii. dar s-a zdruncinat sistemul. sau macar asa s-a vrut a se intampla. mortii sunt victimele colaterale ale unui razboi care abia isi defineste regulile. daca putem vorbi despre reguli intr-un razboi...uciderea in masa este o noua tactica. accepti ori nu, deja nu mai conteaza. din moment ce intri in conflict, iti asumi orice. inclusiv macelul unor nevinovati. 
statul rus este de vina, nu teroristii, nu vaduvele negre. statul nu a reusit sa impiedice tragedia. el ar trebui tras la raspundere. 

...... 
eroul ajunge erou in functie de cati oameni a ucis. n-o sa vezi niciodata un erou geniu in fizica sau matematica. ei sunt rasplatiti cu nobel. sau nu sunt rasplatiti deloc pentru ca si nobelul asta se da pe criterii politice. iar apoi sunt uitati. dar...daca te duci la razboi si ucizi in masa..altfel se pune problema. cacat. mi-e sila. sa ridici in slavi un om care a omorat zeci, paote sute de alti oameni..sa le faci statui si sa-i pomenesti in istorie...mi-e greata. dar a facut bine, nu? 
imi si imaginez o discutie in cort intre doi soldati: 
- cati ai omorat frate azi? 
- doar trei, spuse ivanov sau john rusinat. 
- Cum man? doar atatia??? Eu zece! 
- esti tare!!! las ca-mi iau revansa maine.. 
este interesant insa cum eroii de razboi devin criminali de razboi. cum dracu ma? esti erou ca ai omorat gramezi. erou pentru tara ta. sau..ca ai omorat aceleasi gramezi esti criminal. pentru aia care te-au invins. presupunand ca au facut-o. misto. deci..pana la urma ce mama ma-sii esti? ce vor unii sau altii...si cu vaduvele la fel..eroine la ele in batatura, criminale pentru noi...ma intreb ce-or fi in fata lu doamne doamne.. 
dar am divagat. rau de tot. din nou. cum imi sta in fire. dar deja cred ca esti obisnuit cu mine...exista oare criminali cu fata umana? crima este aceeasi daca ucizi ca sa te distrezi sau daca ucizi din durere, sau pentru un ideal? hm???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu