sâmbătă, 13 aprilie 2013

Covrig cu susan

"Sa ma ingrop in tine...sa ma scufund incet, sa ma acoperi, sa ma-nvelesti, sa-mi tai rasuflarea, sa-mi smulgi privirile, sa-mi amortesti gandurile, simtirile, sa-mi stergi memoria, sa-mi furi amintirile, sa-mi cureti sufletul, sa ma nasti a doua oara.." 

Obrajii ii frigeau, buzele ii erau crapate de vant. Mergea in nestiire, ascultand zapada cum ii scartaia sub talpi. In jur, blocuri gri, vitrine hade, manechine din plastic ce-i ranjeau ademenitor ca niste curve nebune, despuiate, rasturnate-n in pozitii grotesti, o pornografie a strazii care-i facea greata. Mari pasul. Intoarse privirea. Pasi alene peste o balta, se scufunda intr-o mocirla lipicioasa si traversa strada. Femeia perfecta are sani obraznici si mici, cat sa-i cuprinzi in palme, tari, carnosi, gandi si se indrepta catre covrigaria din colt. "Cu susan, va rog". Barbatul perfect are umerii lati, spatele drept, ochi salbatici. Musca cu pofta din covrig. 
Nu pot sa iau nici o decizie, isi aminti cuvintele Mirunei, atat de limpede, atat de clar de parca totul s-ar fi petrecut chiar in acel moment, de parca ea ar fi fost chiar acolo, in mijlocul trotuarului, tinandu-l inca de brat. Spunand lucrul asta, tocmai mi-ai zis contrariul. Ai luat o decizie. Decizia de a nu lua nici o decizie. Ai luat-o de mult timp. Ai luat decizia de a lasa lucrurile asa cum sunt, te-ai detasat, le privesti din exetrior, la rece. Sunt un experiment pentru tine. Stai, privesti, analizezi, dar nu spui nimic. Astepti inevitabilul. Astepti sa fac eu primul pas. Pentru ca tu, tu nu ai curaj. Ma lasi pe mine sa fac lucrurile alea murdare, tu te speli pe maini...Ti-e frica sa nu ma ranesti? ma ranesti mai tare stand si asteptand sa mor. Sa ma duc. Sa plec. Vrei sa plec? Plec. Doar spune-mi. De ce nu-mi spui? Nu stii ce vrei? Eu cred ca stii foarte bine". ii spusese totul dintr-o rasuflare. Acum ii era teama. astepta o reactie care intarzia. Miruna il privea cu ochi mari, iesiti usor din orbite. Buzele-i tremurau, parca ar fi vrut sa planga, dar ochii ii erau sticlosi si uscati. Ii miji un zambet tamp si incepu sa clipeasca des. E clar. Acum va incepe sa planga. Nicidecum. E prea orgolioasa. ... 
Covrigul ii arse buzele iar Sasha scapa o injuratura printre dinti. Sa ma foot in ea de viata....curva dracului!! Se opri. Cine era de fapt curva? Viata lui de rahat? Miruna? Nu-si dadu seama, nu putu intelege ce anume a gandit in acel moment. Pur si simplu ii scapase. Cacat. 
Alte vitrine, alte manechine. Se gandi sa se duca la curve. Stia orasul ca-n palma. Le cunostea din vedere. De cate ori nu trecuse pe sub nasul lor..iar acum, acum se gandi pentru prima oara sa se duca, sa se arunce in bratele cele mai josnice dintre ele...Cu mana, adanc infipta in buzunar, strangea manunchiul de chei. Cheile de la birou, de la masina, de la casa..casa lor...casa ei de fapt... 

Ganduri, amintiri, franturi din tot soiul de discutii avute de-a lungul timpului. Miruna avea dreptate. Era o femeie libera, prea libera, prea copila, prea...ca sa o inchida el in colivie. Iar el...el se simtea al nimanui, voia sa apartina cuiva, sa capete un sens cuvantul acasa...cuvantul iubire...iar ea, ea era de necontrolat, ca o zvarluga ce-i scapa printre degete. Acum era, acum nu mai era...Relatia lor i parea ireala. A fost un vis. Un vis frumos. Nu existi de fapt. Esti plasmuirea mintii mele bolnave. Nu existi, nu existi...Tusi ragusit si-si ridica gulerul hanoracului, apoi cel de la haina. Traversa in fuga aleile si se indrepta catre birou. Era duminica. 
Femeile sunt ca sapunul maestre. Le tii in palme si sunt ale tale. Le strangi putin, aluneca la vale. Erau cuvintele portarului, nea Gigi Carmazan..Miruna...M-am despartit de miruna. Da ce? Erati impreuna??? Omul isi dadu seama ca tocmai facuse o gafa si incerca fara succes s-o dreaga. Da, chiar, au fost vreodata intr-adevar impreuna? 
Tinea si acum covrigul in mana. Se racise. isi aduse aminte ca Mirunei ii placeau la nebunie covrigii. Cu susan. Nu cu mac. Ura macul pentru ca ii ramanea printre dinti. Ce-am urat in viata mea la o femeie, printre multe alte chestii, e s-o vad cu mac printre dinti. Isi amintea de Cora, pe care nu a vrut s-o sarute tocmai din cauza asta. I se paru grotesc, de neimaginat. Dar pe miruna ar fi sarutat-o oricum, cu toti macii din lume stransi in jurul ei...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu