joi, 1 noiembrie 2012

Cat da romanul pe-o carte? Intre 3 si 5 ani de libertate!


Incredibil! Tocmai ce-am primit un mail de la BookLand prin care sunt înstiintată, în vederea publicarii unui material, ca volumele amplasate in trenurile InterCity nu s-au furat!!! Wow! Hai sa ne bucuram!! Hai sa ne felicitam, sa ne strangem in brate, sa ne plangem de fericire unii altora pe umar!! Am asistat la o minune!! Asa ceva nu credeam ca vom auzi vreodata!! Dar hai sa ne aruncam in genunchi, sa pupam pamantul si sa ridicam osanale Cerului. Stii ce? Ma apuca greata!!

Acum ceva vreme, cei de la BookLand au pus de-o campanie prin care eram incurajati sa cumparam si sa citim carti. Pentru ca, dupa cum bine se stie, romanul sta foarte prost la capitolul asta. Unii nu stiu sa citeasca deloc, altii citesc pe silabe urmarind, cu degetul inmuiat, in prealabil, in gura, fiecare litera in parte, multi citesc doar pozele din tabloide, iar majoritatea citeste doar subtitrarea telenovelei Legendele Palatului de la TVR.

Deci, cum o astfel de campanie este mai mult decat binevenita, salutam ideea celor de la BookLand si o mediatizam pe toate canalele de comunicare posibile. Initial, au fost amplasate carti in autobuze, iar apoi in metrou. Ei, si ca sa vezi!!! Romanii, nu numai ca au percutat din plin la indemnul de a citi o carte, au dat chiar dovada de-un exces de zel cum rar ne-au aratat ca pot! După ce au rasfoit cartile, mai intai cu frica si dezgust, dupa ce le-au devorat si balosit pagina cu pagina, le-au studiat si aprofundat pe rupte (la modul propriu, nu la figurat) cimpanzeii s-au trezit loviti subit de patima cunoasterii si au luat cartile cu ei acasa. Chiar daca asta a insemnat sa taie cu briceagul, fierastraul, clestele, patentul sau alte unelte contondente pe care le poarta de obicei asupra lor, lantul cu care volumele erau prinse de scaune.

In concluzie, campania celor de la BookLand poate fi considerata, pe drept cuvant, o mare reusita!! Romanii au dovedit ca nu sunt niste cercopiteci retarzi care cersesc dupa banana, ci adevarate capete luminate care nu se umilesc sa cerseasca de la altii ci fura cu nerusinare orice. Adica absolut tot! Stiai ca se fura hartia igienica din budele de la Mall? Stiai ca se fura sapunul si pliculetele cu sampon din hoteluri? Ca se fura obiectele promotionale chiar daca sunt promotionale si, de fapt, le poti avea gratuit? Ha?? Eh, trecand peste asta, se fura si carti! Deci, concluziile sunt urmatoarele (toate foarte grave):

1 – In momentul in care vezi ca un roman fura o carte, poti presupune ca nu a apucat sa fure hartia igienica din Mall si, pe deasupra, il mai trec si nevoile.

2 - Daca furi o carte, putem sa ne gandim la faptul ca, rasfoind-o in autobuz, nu ai inteles nimic din ea, insa, in abisala ta prostie, te chinui inca s-o faci.

3 - Daca furi o carte, putem sa ne gandim la faptul ca esti fanul numarul unul al  gratarelor incinse-n fata blocului si nu ai cu ce sa aprinzi focul.

4- Daca furi o carte, putem sa ne gandim la faptul ca ti s-a terminat colectia de tabloide si nu mai ai hartie cu ce sa stergi geamurile de la balcon.

Si ar mai fi ceva de spus: cei de la Bookland s-au declarat extrem de dezamagiti, dar gresesc teribil. Ar trebui sa se mandreasca cu reusita lor. Au demonstrat lumii intregi cat de culti sunt, de fapt, romanii. Cat pot risca dragii de ei pentru o carte, ti se topeste inima cand ii vezi (furtul calificat se pedepseste cu închisoare de la 3 la 5 ani). Deci, campania este un veritabil succes.

In ultima vreme insa, sondajele au demonstrat un lucru extrem de ingrijorator. Conform unui studiu la care au participat 5000 de voluntari – majoritatea calatori CFR clandestini -  s-a constatat ca romanilor le-a cam pierit cheful de citit carti. Se pare ca, in urma cercetarilor efectuate, s-au descoperit si motivele:  este vorba, pe de-o parte, despre oboseala psihica acumulata in timp. Se pare ca unii au incercat sa citeasca tinand cartile cu fundul in sus si s-au declarat foarte dezamagiti de subiectul propus de autor. Altii au fost rapusi de efortul fizic depus  in autobuze si metrou cand s-au luptat din greu cu spartul lanturilor de acolo.  Deci, cartile din trenurile InterCity au ramas intacte, neatinse si neviolate. Dezamagitor...Ar trebui sa se faca ceva in privinta asta...poate o noua campanie de responsabilizare sociala. Asa ceva nu putem accepta!! Trebuie sa luam atitudine! Romanii trebuie sa fure, in continuare, carti!!! Ce dracu!! Ne facem de ras!!! Evident, numai Basescu e de vina!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu