duminică, 4 decembrie 2011

12 Arhangheli pentru Romania

Militienii bistriteni s-au tras in calendar. Din nou. Si nu oricum. De data aceasta, a venit randul rutierilor sa se faca de ras. Acestia apar ranjind, cu mana intinsa, nu pe la colturi de strazi asa cum suntem obisnuiti sa-i vedem de obicei, ci in fata unor indivizi care, spun unii, daca ar fi luati la bani marunti, ar infunda puscaria. Amuzant. Mai ales ca, in Romania, mana intinsa cere intotdeauna mita, iar politistii rutieri sunt mama si tatal spagii de cand lumea si pamantul.

Calendarul militienesc a devenit déjà o traditie respectata cu sfintenie de patru ani. E ca o gazeta anuala de perete. Acum..ca va fi atarnat in bucatarie sau in fata veceului din baie..nu se stie. Depinde de nevoile fiecaruia.

În primele doua editii au aparut 12 politiste sexy care au pozat cu arma din dotare, in a treia editie i-am vazut pe mascati, iar acum ne delectam cu imaginile altor 12 fotomodele de la rutiera - caschetari aflati in compania unor obscuri administratori si patroni de firme din Bistrita Nasaud care au si finantat proiectul. Cu alte cuvinte, au platit pentru reclama.

Dar iata ce spun sindicalistii care au avut geniala idée: “Am ales Poliţia Rutieră fiindcă numărul accidentelor rutiere e mare. Totodată, în calendar mai apar administratorii a 12 firme din oraş care au peste 500 de angajaţi şi contribuţii la stat de circa 8,5 milioane de lei. Am vrut să-i scoatem în evidenţă atât pe colegii de la Poliţia Rutieră, cât şi pe cei care stau în spatele unor afaceri într-o perioadă destul de grea pentru business”.

Vai! Dar este induiosator pana la lacrimi! Ce inimi sensibile si ce suflete mari! Cat de frumos din partea Politiei Romane sa omagieze aceste capete luminate care, in perioada cea mai grea de recesiune, au reusit prin propriile lor forte sa reziste pe baricade, sa plateasca taxe si impozite, sa tina in serviciu sute de oameni! Sunt niste adevarati eroi cu care ar trebui sa ne mandrim, caci ei vor duce Romania pe inaltele culmi ale gloriei, ne vor scoate din foame si mizerie! Ei, acesti oameni fara de care am fi rupti in coate, fara de care s-ar alege praful si pulberea de tot…Sunt administratori de firme imobiliare, clinici private, firme de asigurari, firme de paza si producatori de bauturi alcoolice..12 Arhangheli pentru Romania..

Dar mi-e scarba. De ce i-ar interesa pe politisti sa-i omagieze pe acesti indivizi intr-un calendar? Care este legatura dintre politie si mediul de afaceri local? Ce treaba are caschetarul de la rutiera cu ingineriile financiare ale acestor personaje? Cum au fost alesi? În functie de suma cu care au cotizat sau in functie de cat de ramificate le sunt afacerile? Aici ar fi foarte multe de spus…

Ciudata asociere! Insa este benefica pentru ambele tabere. Pentru cativa marunti pe care i-au platit finantand editarea calendarului, afaceristii isi lucreaza imaginea pozand pentru incredere, ordine si cinste la volanul unor masini de lux cu care, zi de zi, oricum fac legea in trafic. Politistii, pe de alta parte, isi mai umfla niste conturi pentru ca orice reclama se plateste. Cred ca nu este nimeni atat de naiv incat sa creada ca politia nu si-a scos partea sau ca nu si-o va scoate cumva.

Si mai amuzant mi se pare faptul ca cele 1500 de calendare vor fi impartite angajatilor institutiei politiei din Bistrita. Asta, probabil ca nimeni sa nu uite nici o clipa ca politia s-a nascut cu mana-ntinsa spre orice buzunar care s-ar putea deschide, de la cel mai amarat si peticit pana la cel mai gras.

La anul, voi astepta cu mare interes un calendar in care sa apara pe rand, toti militienii acuzati de luare de mita, de coruptie, trafic de influenta, spalare de bani si toti batausii din sectiile de politie. Vreau sa ii vad in poze, dupa gratii, in lunile de vara cu burtile revarsandu-se scarbos peste cureaua pantalonilor si in lunile reci ale anului cu caschetele prelinse unsuros pe cefele rozalii de bivoli. Iar la rubrica cu urari sa ma lase pe mine sa le scriu cateva cuvinte de bine.

Un comentariu: