vineri, 16 septembrie 2011

Tara arde, noi sa cantam bine!


Din cauza faptului ca Marcel Pavel a intonat Imnul de stat gresit, elevii vor fi obligati sa-l cante corect la scoala. In fiecare zi de luni.

Gata! Unii au ras si-au glumit, altii au aruncat cu pietre.  Dar, totusi, cu imnul national nu-i de joaca! Prea s-a impiedicat  Marcelus printre versuri la fel cum s-au impiedicat si jucatorii cand in minge, cand in gropi. Clar este o problema de importanta nationala si trebuie luate masuri drastice.
Desi evenimentul sportiv nu s-a vrut a fi politizat, in cele din urma  a ajuns o cacealma politica in toata regula. Au iesit la rampa cu declaratii in ordinea de pe tricou:  Marcel Pavel (atacant), Elena Basescu (fundas), Traian Basescu (capitan de echipa) , Ministrul Funeriu (arbitru de rezerva) si doamna Stavrositu, deputat PDL.  Lui Traian Imparatul nu i s-a dat drept la replica dar sigur s-a cutremurat putin in mormant.
Doamna deputat a initiat o propunere legislativa ce te duce cu gandul la perioada de trista amintire comunista: imnul naţional va fi intonat obligatoriu in fiecare zi de luni  in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial, iar drapelul va fi arborat permanent deasupra tablei de scris.
Ma intreb de ce doar elevii claselor 1-8 trebuie sa cante si nu si cei de liceu? Probabil ca elevii de liceu sunt atat de ragusiti din cauza tutunului inhalat in spatele scolii incat, daca ar canta, cu siguranta ar declansa un nou scandal politic. Iar in paginile ziarelor vor aparea titluri de genul ”Elevii de liceu jignesc poporul roman. Sa le dam amenda!”
Si de ce trebuie intonat imnul doar in zilele de luni? Ca sa ce? Ca sa se trezeasca si elevii din somnul de weekend?  Dar ce? Imnul este pe post de cocos? Sau te pomenesti ca le da avant celor mici sa invete mai cu spor intreaga saptamana, patrunsi de un puternic simt patriotic?  De ce nu se intoneaza imnul in fiecare zi a  saptamanii? Ziua de marti ce are? Are 3 ceasuri negre? Miercurea copiii sunt déjà obositi, joia se gandesc la ziua de vineri, iar vinerea e cu ghinion?
Ideea nu este rea. Apare doar intr-un context foarte amuzant. Fara sa vrea, Marcel Pavel a rostogolit scandalul pana in salile de clasa. Iar doamna deputat l-a aruncat ca pe-o nuca-n perete. Probabil, de teama ca nu cumva copiii sa invete de la televizor imnul gresit, politicienii vor sa-i oblige sa-l cante corect la scoala. Ca sa nu mai avem surprize pe viitor.  Ca sa nu se mai trezeasca vreun alt aiurit care sa faca  propaganda politica in  fundul clasei. Fara sa vrea, evident.
Este penibil.  Sa vii cu o asemenea propunere intr-un asemenea moment, pe fondul unui scandal atat de ieftin mi se pare cel putin o lipsa de tact.  Elevii  ar fi trebuit dintotdeauna sa intoneze imnul national inaintea orelor. Din respect. Si pentru cultura lor generala. Dar in nici un caz pentru ca un bezmetic a incurcat, cu voia sau fara voia sa, cateva versuri pe un stadion.
Daca propunerea va fi aprobata, in curand scolile vor rasuna in ritmurile grave ale romanului sculat din morti. Nu conteaza ca materiile sunt foarte incarcate, ca elevii sunt cobaii unui sistem haotic, nu conteaza ca profesorii sunt muritori de foame, ca unii nu-si dau silinta, iar altii si-o dau prea mult dar tot degeaba, nu conteaza ca dascalii sunt batjocoriti si umiliti zi de zi. Important este ca toata lumea, de la mic la mare, sa cante in cor “Desteapta-te romane”. Si corect.
Dar se stie ca romanul, cand nu mai are absolut nimic de pierdut, canta. De acum incolo, alaturi de copii,  profesorii vor intona "Desteapta-te romane" incercand sa uite de  foame, de ratele la banci, de intretinere si facturi, vor canta la iarna de frig si in timp ce-si vor numara banutii din leafa mizera pe care o iau din cand in cand.
Nu stiu de ce, poate gresesc, dar acum mi se pare ca imnul national ne este, intr-un fel, predestinat. Va trebui intotdeauna sa ne desteptam din ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu