luni, 5 septembrie 2011

Pipi-n gluma la castel

Directorul muzeului Carei, Hago Nandor, a fost surprins într-o poză de grup  în timp ce pare că urinează în fântâna arteziană a Castelului Karoly, aflat în curtea instituției pe care o conduce. 
Sursa: Click! Foto: Adevarul
Fotografia a aparut in presa recent, trimisa fiind de un cititor Adevarul. As spune ca este reprezentativa cel putin pentru perioada in care traim acum, reprezentativa pentru poporul roman care se pisa, scuzati-mi expresia, impotriva vantului de cand se stie el. 
In fotografie obervam cinci barbati imbracati la costum, oameni maturi, nu pusti de liceu, care s-au gandit sa faca o gluma proasta cum faceau odinioara, elevi fiind, in curtea scolii.  Nu. Cercopitecii de odinioara au urcat o treapta pe scara "evolutiei". Au trecut de nivelul acela primar. Acum se presupune ca sunt oameni cu capul pe umeri, cu responsabilitati.. deci si glumele trebuie sa se ridice la nivelul lor intelectual. Asa ca, au lasat curtea scolii pentru copiii de 14 ani si si-au mutat tabara direct in curtea castelului Karoly. Pentru ca atat i-a dus pe ei capul. Neuronii lor, putini la numar si usor alcoolizati, atat au putut. Si-au atins potentialul maxim si-au murit. Printre glumeti, la capat de rand, ne priveste gales, peste umar, un omulet, chiar directorul Muzeului Carei. Dupa cum se observa, este cel mai scund dintre toti dar cel care poarta vina cea mai mare. Iar capul rautatilor lui se ascunde in pantaloni, in dreptul slitului. Pentru ca in acel moment clar nu si-a pus creierul la contributie, ci altceva.  
Imi imaginez ca, dupa o astfel de gluma buna, nuntasii s-au tavalit pe jos de ras iar poanta va ramane ca punct de reper in istoria muzeului. In viitor, vizitatorii vor admira fantana aducandu-si aminte nu neaparat de trecutul ei, ci de locul unde a facut pipi domnul director. In gluma, evident. 


A-ti bate joc de tine insuti si fara sa-ti dai seama este apogeul prostiei si al imbecilitatii de care poate da dovada un individ. Extrapoland, putem lesne compara gestul omuletului din fotografie cu atitudinea multora dintre noi, a multor romani. 
Generalizand, in acelasi fel, deschisi la prohab ne tratam tara, cultura, arta, istoria si traditiile... asa ne tratam si ne "respectam" unii pe altii zi de zi...si invatam s-o facem de mici, cat mai la tinta... ne perfectionam apoi in viata..exersam la munca, printre colegi, cunoscuti sau asa zisi prieteni, in familie, pe strada, in trafic, acasa sau prin vecini. Unii se iau chiar la intrecere...Si o facem glumind, razand, hahaid..chiar daca suntem imbracati la costum si chiar daca suntem in slapi si bermude...si daca suntem directori si daca suntem cu patru clase. Din cauza asta traim cum traim, pentru ca ne doare fix in pantaloni fata  tot ce misca si ce nu misca in tara asta. ..Iar apoi, daca suntem trasi la raspundere, spunem cu zambetul pe buze ca am facut-o-n gluma..Dar nu ne dam seama ca ne batem joc de noi insine, ca ne furam singuri caciula. Ca intr-o zi nu vom mai avea in fata cui sa stam cu pantalonii-n vine iar tara va ajunge o balta puturoasa de rahat. 
Si daca un director de muzeu, un om despre care se presupune ca este cult, invatat, intelectual este in stare sa-si bata joc de institutia pe care o conduce, atunci ce poti cere unui simplu om de rand? Sa-si respecte valorile? Cultura? Istoria? Sa-si respecte semenii? 
Domnul director de muzeu nu este un model decat de iresponsabilitate si incompetenta, cu o capacitate intelectuala atrofiata din nastere. Pentru ca astfel de glume, la care sa rada singur,  le-ar face doar un cioban pe camp, nu un om de cultura. Ne facem de ras...fata de noi si fata de altii. Iar apoi ne miram ca suntem vazuti prost in lume. Daca ar avea o ultima farama de demnitate si de rusine, ar trebui sa-si semneze demisia, iar apoi sa se ascunda undeva in munti si sa glumeasca acolo, unde nu-l vede si nu-l aude nimeni.  Sa faca pipi in boscheti, asa cum ii place domniei sale, alaturi de viezuri, dihori si naparci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu