luni, 12 septembrie 2011

De ce nu vor unii sa vorbesc cu tine

Elena Basescu. Vadin Tudor. Gigi Becali. Adrian Severin. Patru stalpi ai Romaniei in Parlamentul European. Patru oameni care ne reprezinta tara in lume si interesele peste hotare. Oameni cu raspundere, profesionisti,  intelectuali cu greutate, intr-un cuvant -crema politicii romanesti. Oamenii cu care iesim la inaintare, o carte de vizita in fata Europei. Chintesenta valorilor si a principiilor romanesti: o pitipoanca, un coleric, un incult si un hot.

Ma voi opri la pitipoanca. Desi, cuvantul mi se pare mult prea bland pentru a reusi s-o caracterizeze pe mezina familiei Basescu. Cred ca, de fapt, in limba romana nici nu exista un astfel de cuvant. Dar stai! Ca se poate inventa! Si pentru asta pot apela, fara sa jignesc pe nimeni, chiar la ajutorul divei. Care este o experta in lingvistica, dupa cum bine stim si dupa cum bine ne-a demonstrat.

Elena Basescu zice ca este politician. Exact ca si ta-su. Ok. Hai sa vedem prin ce s-a remarcat. In primul rand a iesit in lumina reflectoarelor ca model, prezentand tinute pentru designeri romani. Si-a dezvelit picioarele si fundul, si-a umflat buzele cu pompa, si-a scos decolteul la inaintare si a defilat prin cluburi de fite la brat (vorba vine) cu SIDA. Inca nu m-am prins de ce i se spune acelui om SIDA. Sincera sa fiu, nici nu vreau sa stiu....

Dar fata lu' tata nu s-a multumit doar cu "succesurile" pe care le-a avut pe podium. Barbatii care balesc privindu-i pozele-afis lipite in spatele usii de la buda nu sunt suficienti. Asa ca a inceput sa vorbeasca. Iar cuvintele au iesit din gurita ei bosumflata rostogolindu-se vioi si capatand intelesuri obscure. Succesele au devenit "succesuri", concordanta a devenit "coordonanta", Europa League este Europa Click, iar scaunul electric a ajuns la un biet batran din Gorj.  Si, cu cat este mai  luata in ras si aratata cu degetul, cu atat este mai indarjita si sfidatoare. Si te mai miri ca "unii oameni nu vor sa vorbesc cu tine!!"

In momentul in care dovedesti ca nu stapanesti limba romana, ca te exprimi greoi si anapoda, ca nu cunosti reguli elementare de gramatica, ca nu stii ce este ala un acord intre subiect si predicat, in momentul in care inventezi cuvinte si stalcesti expresii, ar trebui sa ti se faca atat de rusine incat sa fugi si sa te ascunzi in munti. Alaturi de nenea ala care a facut pipi-n fantana. Dar in nici un caz nu poti sa-ti permiti obraznicia de a intreba pe cineva, chiar si pe Marcel Pavel cu al sau Traian, despre nota pe care a obtinut-o la Bacalaureat. Pentru ca tu, la cum te exprimi, ar trebui sa reiei gimnaziul.
Declaratia fetei s-a produs imediat dupa momentul de glorie al cunoscutului Marcel Pavel...mezina s-a simtit, ofensata, jignita si datoare sa-si exprime punctul de vedere in public. La o adica, putea sa il incurajeze pe ta-su acasa. "Lasa tata, ca o sa cresti tu mare!"

Lenusa este un model...atat pe podium, cat si in viata de zi cu zi...Un model de iresponsabilitate, obraznicie,  incompetenta si ignoranta. Un model de lipsa de respect, de nepasare, grosolanie si vulgaritate. Asa cum se cere si in politica romaneasca. Cu astfel de calitati indubitabile clar are din start un mare avantaj. Este candidatul ideal pentru orice functie in stat, iar meseria pe care si-a ales-o i se potriveste ca o manusa. Este etalonul non-valorii romanesti. Sigur nu va avea "esece".

2 comentarii:

  1. Ha, ha, ha!... am râs cu lacrimi citind ultimul paragraf. Asta probabil în încercarea de a-mi stăpâni un șuvoi de lacrimi (la gândul că asemenea specimene ne reprezintă țara în europa).

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru ovidiu

    da..asta e romania si astia sunt oamenii

    RăspundețiȘtergere