marți, 7 iunie 2011

Bucuresti, Luncoiul de Jos si restul tarii
8 regiuni in locul a 42 de judete, daca e sa punem la socoteala si Bucurestiul. Asta ne pregatesc guvernantii zilele acestea. Sub pretextul unor viitoare finantari europene, care cine stie cand or veni sau daca vor veni vreodata, Mititelul este din nou scos la regiment, in linia intai, carne de tun. Pentru ca se vor gasi o gramada de voci, din randul opiniei publice,  care sa se opuna deciziei. Si care sa arunce iar cu caca in el pana il vor transforma intr-un morman. Ma intreb daca vor pune inca de-un referendum, asa cum se va intampla in ceea ce priveste organizarea administrativa a Bucurestiului...si daca ne vor pune sa raspundem la aceleasi intrebari aberante...

Intr-o tara europeana, aceasta decizie ar fi fost mai mult decat binevenita, ar fi fost poate chiar obligatorie..intr-o tara civilizata acesta ar fi fost drumul catre eliminarea birocratiei, catre anihilarea baronilor locali, a coruptilor, catre o mai clara, daca pot sa spun asa, transparentza a modului in care se imparte bugetul...in romania in schimb...baronii locali vor deveni baroni regionali, coruptia va fi si mai puternica, reprezentantii opozitiei in teritoriu vor fi mult mai putini si mult mai slabi, bugetul va avea un drum mult mai sinuos...birocratia va ramane in picioare si la un nivel mult mai inalt...

Sa presupunem asa...luand ca exemplu...judetul Hunedoara. Cetatenii care, dintr-un motiv sau altul, au ghinionul de a intra in contact direct cu institutiile statului, mai precis Consiliul Judetean sau Prefectura se deplaseaza dragutii de ei catre orasul de resedinta. Asta e! Daca nu locuiesc in Bucuresti unde le ai pe toate la nas...Bat saracii zeci de kilometri poate, stau la cozi, ii apuca dracii pe la ghisee, sunt trimisi de la Ana la Caiafa unii pentru o hartie, altii pentru a plati vreo taxa, pentru a primi vreo decizie sau autorizatie.

Acum, revenind la regiunile noastre. Hunedoara se afla in zona numarul cinci alaturi de Timis, Caras-Severin si Arad. Daca sediul autoritatilor publice in aceasta zona 5 se va afla ..sa zicem...in Timisoara...iar tu, boule, care locuiesti in Hunedoara si ai nevoie de o hartie, de o parafa sau de o semnatura pe care doar de acolo o poti obtine, ce dracu faci?? Iti spune fata! Pleci frumusel de la tine de acasa din Luncoiu de Jos cu noaptea-n cap, te duci la gara, iei un trenulet personal care te taraie pana la Hunedoara...apoi astepti de te ia dracu pe peron pana vine trenul de Timisoara.  Dar stai ca nu-i tot. Cum bine stii, ai  o escala ori prin Simeria, ori prin Orastie, Vintu de Jos, Sibot sau Teius, depinde de ruta pe care o alegi. No! Cand in sfarsit ajungi, iti dai seama ca ai pierdut jumatate de zi. Cealalta jumatate o vei pierde prin oras ca nu-l cunosti, o vei pierde pe la cozi, te vei certa cu proasta de la ghiseu si, eventual, vei fi trimis inapoi acasa pentru ca nu ai un stiu ce timbru fiscal. Care se cumpara ghici de unde!! De la matale din sat!!! Glumesc. Nici chiar asa...Bun. Deci te asezi la coada, te apuca toti dracii din lume, ti-e foame, sete, te dor picioarele, salele, capul, crapi de cald, iti tiuie urechile si, intr-un final, cand in sfarsit ai ajuns la ghiseu, cucoana de dincolo iti inchide geamul in nas: s-a terminat programul!!!! No! Ce-i de facut acuma bade? Doar n-o sa stai sa sezi! Iti spune tot fata! Ia  o camera la hotel si vino din nou maine!

Apoi, dupa ce i-ai multumit lu doamne doamne ca ai scapat, primesti instiintare la poarta ca trebuie sa-ti schimbi buletinul. si, daca ai si un harb de masina cu care mergi de obicei pe islazul de la marginea satului la pescuit, afla ca trebuie sa-ti schimbi si numarul de la masina! no! da nu-i bai, nu?

Sper sa nu se intample una ca asta!  Sper sa se gandeasca Mititelul la o solutie si pentru cei din Luncoiu de Jos.
Eu as propune o alta varianta: sa se imparta tara asta in trei judete mari si late: Bucurestiul, Luncoiul de Jos si restul tarii!Dedicatie speciala pentru locuitorii din Luncoiul de Jos. Amin!

2 comentarii:

  1. naspa.cu creierele astea luminate ne ducem naibii cu totul.si Luncoiul de Jos o sa alunece de pe harta.

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru titi

    :) asta este un zambet amar...

    RăspundețiȘtergere