vineri, 20 mai 2011

Doamne, da Doamne sa nu ma vezi!!

“Harold Camping, un predicator din Oakland, California, este absolut sigur de a doua venire pe lume a Mantuitorului. Americanul spune ca pe 21 mai, in jurul orei 18, 2% din populatia lumii va fi imediat trimisa in Rai. Restul vom ajunge direct in Iad” (Stirile Protv)

Cum de exista oameni, atat de multi oameni care inca mai cred in astfel de povesti ridicole, absurde,  mai ales in societatea de azi, cand se presupune ca am evoluat, ca ne-am maturizat ca specie, cand se presupune ca am atins apogeul creatiei, cand se presupune ca stiinta si tehnica sunt imbatabile in comparatie cu obscurul, cu mitul si legenda, cand religia este inteleasa cu alte minti si privita cu alti ochi..cand misticul s-a diluat in logica si cunoastere?

Tind sa cred ca undeva, pe parcursul dezvoltarii noastre, in genomul  uman s-a produs o eroare care ne-a inoculat religia, in forma ei cea mai bruta, chiar inainte de a ne naste, inca de dinainte de a veni pe lume, din timpul in care nu ne aflam decat la nivel de celula.Altfel,  nu se poate explica de ce intr-un timp atat de avansat din toate punctele de vedere, cand logica, bunul simt si cunoasterea  mintii au distrus de-a lungul timpului atat de multe mituri, mai exista oameni care inca mai cred in povesti, in mistere, in forte supranaturale si oculte...
Probabil, ca natie, ne simtim foarte vinovati daca ajungem sa credem in apocalipsa, sfarsitul lumii, daca ajungem sa credem in pedepse divine sau armaghedoane. Stii cum e? Suntem precum hotul care fura, iar apoi asteapta in fiecare clipa, in fiecare moment al vietii lui sa fie prins si pedepsit. Stie pana si el ca nu va scapa usor. Si tot se uita peste umar, tot i se pare ca vede ceva suspect, ca aude lucruri neauzite de altii..devine paranoic, temator...se asteapta ca in orice clipa sa se trezeasca in lanturi...asa si noi...daca ajungem sa ne gandim macar la astfel de povesti atunci...ne acuzam singuri...

Daca s-ar anunta oficial un cutremur devastator, un meteorit zbanghiu care ar nimici orice urma de viata pe terra, daca s-ar anunta o catastrofa naturala, cu probe, cu dovezi palpabile atunci...atunci ar fi altceva. Dar sa crezi nebuniile unui batran senil care urla pe strazi si ne anunta ca vom putrezi in iad, cu date statistice in genul procentelor visate peste noapte, trebuie sa fii mai nebun decat nebunul. Si atunci..iti cam meriti soarta...

Multi nebuni sunt pe lume asta. Sa ne para rau pentru ei, sa-i compatimim, sa-i privim ca pe niste suferinzi care au nevoie de ajutor, sa incercam sa-i ajutam medical si sa trecem mai departe. Dar daca ajungem sa plecam urechea tuturor predictiilor, banuielilor, viselor tuturor saritilor de pe fix...atunci...regresam, facem un pas urias inapoi.

De ce exista oameni carora le place sa cocheteze cu astfel de povesti? Carora le place sa se adanceasca in ele pana la refuz, sa le trimita apoi mai departe si mai exagerate, si mai catastrofale...si mai umflate.... sa fie de vina oare saracia si boala, plictiseala si implicit goana dupa senzational, sau poate neputinta, frica de moarte, lipsa de educatie, lipsa banilor, foamea si mizeria, lipsa sigurantei zilei de maine...toate acestea sa ne consume zi de zi, atat fizic cat si intelecutal incat, in cele din urma, sa ne pierdem mintile si sa coboram din nou in caverne si pesteri?

Judecand asa, ne distrugem singuri...pentru ca nu va veni nici o apocalipsa sa ne trimita in rai si-n iad..nu va veni nici macar un cutremur sau un meteorit sa ne stearga de pe fata pamantului.. vom decadea singuri .
Probabil ca omenirea a ajuns la un anumit nivel de saturatie intelectuala si la o stare de oboseala cronica. Poate ca unii dintre noi simt nevoia sa se odihneasca..sa revina la origini, sa-si menajeze mintea..poate ca au obosit sa mai judece si permit altora sa gandeasca in locul lor..cine stie...dar in stilul asta, intr-un final, vom ajunge la nivelul unor primate care se vor speria din nou de foc si vor invoca mila divinitatii.

...............
Si totusi, daca se va intampla ceva, e foarte clar ca, avand de-a face cu vointa divina, nu avem scapare. pentru ca nu ne putem ascunde de doamne doamne. Nu mai poti da fuga la baie sa te pitesti dupa usa, nu te mai poti arunca sub pat rugandu-le la Dumnezeu sa nu te vada...Doamne, da doamne sa nu ma vezi!
asa ca...mai bine sa se calmeze cei care trebuie sa se calmeze, pentru ca oricum nu rezolva nimic isterizandu-se, iar noi, aia mai normali, sa ne vedem in continuare de  vietile noastre. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu