marți, 8 februarie 2011

Praf in ochi

Scandalul spagii de la vama Siret a izbucnit pe fondul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Nu este o parere. Este un fapt. Iar cum situatia noastra este mai mult decat incerta, a trebuit sa demonstram, intr-un fel sau altul, ca Romania nu sta cu mainile-n san in ceea ce priveste coruptia. Si le-am dat occidentalilor un os de ros. A trebuit sa-i multumim cumva. Si le-am servit pe tava, cald, aburind, un scandal pe care il vor savura multumiti zile bune de acum incolo. Tot ne-au acuzat ei ca incurajam coruptia, furtul, incompetenta, ca avem granite nesigure, ca justitia este oarba...Uite ce spectacol le-am pregatit...Ca sa-i mai indulcim putin..poate cine stie..pun botul la show si ne primesc intre ei. Poate-i pacalim. Poate reusim sa le inselam vigilenta. Arestam cativa fraieri si gata, ne-am spalat pe maini!

Praf in ochi... Coruptia din vami nu este de ieri de azi, nu este un caz izolat care poate fi inabusit prin cateva arestari. Coruptia din vami exista probabil de cand s-au stabilit granitele romaniei. Este un flagel vechi si bine infipt in straturile cele mai adanci ale politicii. Pentru ca nimeni nu este atat de naiv incat sa creada ca spagile se opreau doar in buzunarele functionarilor. Grosul banilor probabil ca umfla si acum buzunarele altor indivizi, grosul banilor se pierde in portofelele politicienilor, ale partidelor politice si ale oamenilor de afaceri. Cei care au fost arestati sunt doar niste papusi de carpa care trebuiau sacrificate. Iar papusarul nu va fi descoperit niciodata. Pentru ca nu se doreste lucrul acesta.

Tot ce s-a intamplat in vami de-a lungul timpului a fost arhicunoscut, dar acoperit, musamalizat. O vaca de muls care functiona perfect, un sistem atat de bine pus la punct incat nimeni nu se-ndura sa-l dea in gat. Pentru ca este vorba despre un joc politic murdar,la nivel inalt, viermanos, este vorba despre putere, interese si influienta. cine avea interesul sa destrame aceasta masinarie de facut bani? Nimeni. Acum insa, cineva trebuia sa plateasca. Venise momentul. Caci Europa trebuie momita, adormita cu povesti...iar politrucii au scos la inaintare arsenalul greu, dosit atat de bine atat amar de vreme. Nu ti se pare ciudat ca tot acest asa zis scandal sa izbucneasca acum, cand romania cerseste aderarea? acum cand europa arata cu degetul inspre coruptie si corupti? Dar daca tot ne acuza atat, hai sa le aratam ca facem si noi ceva! scoatem carnea de tun in primele linii, o ucidem in public, in vazul tuturor si ne-am spalat pe maini.

Daca nu ar fi fost vorba despre Schengen, nu am fi auzit nimic despre Siret. Si, in continuare, banii s-ar fi adunat in caschete si galeti si ar fi fost virati in conturile si asa umflate ale politicii romanesti. Acum s-au sacrificat niste oameni simpli, ca niste pioni pe-o tabla de sah...dar coruptia este ierarhizata...si nu vreau sa stiu, nu ma intereseaza care sunt amaratii aia ce colectau banetul..ma intereseaza sa stiu cine este in spatele afacerii, cine-si ingrosa cu adevarat conturile.

Dar cainii latra, caravana trece. Caci dupa ce se va stinge acest scandal, lucrurile vor intra pe fagasul normal. Ce s-a intamplat zilele acestea nu este decat o facatura mizerabila..poate chiar o diversiune pentru a se feri de ochii si urechile opiniei publice alte lucruri, si mai grave....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu